Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bayramda Kilo Almamak İçin 7 Beslenme Önerisi

Ramazanın son günlerini yaşadığımız bu günlerde, bayram telaşı da yavaş yavaş başlamış durumda… Ramazan ayı boyunca gerek günlük öğün sayısının azalması, gerekse beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimi olabiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2022 09:06
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2022 15:04
Kaynak: Haber Merkezi
flashgazetesi.net
Bayramda Kilo Almamak İçin 7 Beslenme Önerisi

Ramazandaki uzun süreli açlık sebebiyle metabolizmanın yavaşlayabildiğine dikkat çeken İskenderun Palmiye Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Boran Kın, bayramda kilo almamak için dikkat edilmesi gereken noktalardan söz etti.

Bayram Sabahında Sağlıklı Bir Kahvaltıyla Başlayın

Ramazan ayı boyunca değişen öğün saatleri bayramın ilk günüyle birlikte, eski beslenme düzenine döner. Günün en önemli öğünü kahvaltıyı atlamamak metabolizmanızın hareketlenmesine ve sindirim sistemimizin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olacaktır. Kahvaltı sofralarında tercih edeceğimiz ilk besin en iyi protein kaynağımız yumurta olmalıdır. Bunun yanında peynir, bol yeşillik ve tam tahıllı ekmekler, sağlıklı salatalardan oluşan bir kahvaltı ramazan ayı sonrası vücudu gün boyu dinç tutacaktır. Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek gibi hamur işi gıdalardan sakınmakta yarar var.

Tatlı Tüketimine Dikkat

Bayram denildiğinde akla ilk gelen şey tabi ki de tatlı! Peki, bayramda tatlı tüketiminden tamamen kaçınmak mı gerekiyor? Özellikle ilk tercihimiz sütlü tatlılardan yana olmalıdır, ancak şerbetli tatlıdan vazgeçemem diyenler için porsiyon kontrolü yapılması şart. Fakat sağlık koşullarına göre özellikle diyabet, tansiyon hastalarının bu konuda özellikle dikkatli olmasında fayda var! Ayrıca 1 dilim baklavanın ortalama 250 kalori, 2 madlen çikolatanın ortalama 50-60 kalori, 2 adet lokumun da 62-70 kalori civarında olduğunu bilmekte fayda var.

Porsiyonları Küçültün

Bayram sofrasında tüm yemeklerden atıştırmak yerine, tabağımıza alıp yemek, ne kadar yediğimizin farkında olmamız açısından çok önemli. Ayrıca kızartmalar, çok tuzlu, çok şekerli besinlerden uzak durmalıyız.

İçeceklere Dikkat

İçecekler masum görünebilir, fakat farkında olmadan gereksiz kalorileri içeceklerle alıyor olabilirsiniz. Özellikle meşrubatlar, gazlı içeceklerin şeker ve kalori içeriği yüksek aman dikkat!

Yeterli Su Tüketimi Önemli

 Ramazan ayında vücudumuz maalesef ihtiyacın olan suyu tamamlayamıyor. Bu yüzden bayramla beraber, öncelikle dikkat etmemiz gereken konulardan bir tanesi de su tüketimi! Günlük minimum 2-2,5 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Bununla beraber bayramla ikram edilen çay kahve tüketimlerinde de dikkatli olmakta fayda var; bu içecekler vücudundaki suyun atımını tetikliyor. Bu yüzden ilave su takviyesi yapmanız gerekiyor.

Bol Bol Hareket

Bayramda kalori alımlarını dengelemenin en güzel şekli hareketimizi arttırmak. Asansör yerine merdiven kullanarak, kısa mesafe yerlere araba yerine yürüyerek giderek veya akşamları 1 saat yürüyüş yaparak kilomuzu bu bayram koruyabiliriz.

Uyku Düzeni

Ramazan ayında çoğu kişi sahura kadar uykusuz kalıp, sonrasında yatmayı tercih ediyor. Bayramda bu düzeni değiştirip, 23.00-05.00 saatleri arasında uykuda olmak iştah yönetimi açısından oldukça önemli.

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.