Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dikkat! Uyuz Salgını Var…

İskenderun Gelişim Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Şen Dikey, uyuz hastalığının artış gösterdiğine dikkat çekerek; belirtileri ve tedavisi hakkında bilgilendirmede bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2022 09:50
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2022 10:07
Kaynak: Haber Merkezi
flashgazetesi.net
Dikkat! Uyuz Salgını Var…

Uyuz hastalığı hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Tuğba Şen Dikey, “Uyuz çıplak gözle görülemeyen bir parazitin neden olduğu çok kaşıntılı ve bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Salgın haline gelebilen uyuz, özellikle; yurt, okul, kışla, huzurevi, bakım evleri, yatılı okullar gibi toplu yaşanan yerlerde sıklıkla görülmektedir. Tatil dönemi sebebiyle, otel ortamlarından da bulaş söz konusudur. Son birkaç yıldır ülkemizde de klasik tedavilerin bazısına dirençli yeni bir salgın görülmektedir. Sosyoekonomik düzey ayırt etmeksizin, her kesimden insanın bu hastalığa yakalandığı görülmektedir” açıklamasında bulundu.

Nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir?

Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, çocuk ve yaşlılarda bulaşmanın daha kolay olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Tuğba Şen Dikey, “Kişiden kişiye yakın temasla (aynı yatakta yatma, ortak giysilerin kullanımı vs.) genellikle 15-20 dakikalık bir temas süresinde bulaşır. Sadece tokalaşma ile bulaşması kolay değildir. Parazit kişiye bulaştıktan 4-6 hafta sonra ortaya çıkan tüm vücutta şiddetli gece kaşıntısına sebep olur. Kaşıntı, sıcakla artar. En çok; el parmak araları, el bilek, göbek çevresi, koltuk altı, kasık, kulak arkaları, bel bölgesi, ayak bilekleri, ayaklar ve kalçalar kaşınmaktadır. Kadınlarda; meme ucu, erkeklerde; genital bölge kaşıntısı tipiktir. Çocuklarda özellikle avuç içi ve ayak tabanda kaşıntı ve hastalığa ait deri bulguları görülmektedir. Hastalığa ait en belirgin lezyon, en sık parmak aralarında görülen içinde parazitin yaşadığı 1-10 mm uzunluğunda tünel olarak adlandırılan yapılardır. Ayrıca kaşınmaya bağlı çeşitli kaşıntı izleri, yer yer su kabarcıkları ve sertlikler görülebilmektedir” şeklinde konuştu.

Tedavisi nasıldır?

Tedavinin, kişinin yaşına ve hastalığın klinik durumuna göre belirlendiğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Şen Dikey, “Aynı ortamı paylaşan tüm aile bireyleri kaşınmasa bile tedaviye dâhil edilir. Tedaviye ek olarak, son 1 hafta içinde kullanılmış tüm kıyafet, yatak çarşaflarının en az 60 derecede yıkanması veya düşük derecede yıkanabilenlerin ütülenmesi gereklidir. Yıkanamayacak kıyafetlerin ağzı bağlı bir poşet içerisinde 7 gün saklanması yeterlidir. Ayrıca tüm evin, yatak ve koltukların elektrikli süpürgeyle çektirilmesi, toz torbalı ise her süpürmede değiştirilmesi, değilse süpürge haznesinin temizlenmesi önerilmektedir. Başarılı bir tedavi için, topikal (sürülerek kullanılan) ilaç uygulanmadan önce lifli keseli bir banyo yapılması, topikal ilacın boyundan aşağıya tüm vücut yüzeyine uygulanması önemlidir. Uygun bir tedaviye rağmen kaşıntı ve bulgular 6 haftaya kadar devam edebilir” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.