Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Hatay Devleti Resmi Gazetesi” Kitabının Tanıtım Programı Gerçekleştirildi

Basın İlan Kurumu öncülüğünde Prof. Dr. Zakir Avşar ve Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz imzasıyla yayınlanan "Hatay Devleti Resmi Gazetesi" kitabının tanıtım programı gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2022 13:42
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2022 13:01
Kaynak: Haber Merkezi
flashgazetesi.net
“Hatay Devleti Resmi Gazetesi” Kitabının Tanıtım Programı Gerçekleştirildi

Hatay Meclis Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen "Hatay Devleti Resmi Gazetesi" kitabının tanıtım programına Vali Doğan’ın yanı sıra Hatay Milletvekilleri TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Hacı Bayram Türkoğlu, Abdulkadir Özel, Lütfi Kaşıkçı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, İlçe Kaymakamları, İl Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, İlçe Belediye Başkanları, Sökmen ile Mursaloğlu aileleri ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan program Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran’ın açılış konuşmasıyla devam etti. Genel Müdür Duran konuşmasında, “Basın İlan Kurumu olarak bugün burada bulunmamıza vesile olan değerli müelliflerimiz Zakir ve Mücahit beylerin emekleriyle hazırlanmış ‘Hatay Devletinin Resmi Gazetelerinin’ tıpkı basımı ve latinize edilmesini sağladık ve hocalarımızın değerli çalışmaları ile kitap haline getirdik. Bu kitabımızla Hatay’ımızın bir Türk Devleti olduğu, istiklali kazanmış insanların anayurda bağlandığı dönemi anlatan çok önemli bir çalışma.” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı, “Tarihi bina içerisinde, tarihe not düşecek çok önemli bir organizasyon içerisindeyiz. Bundan sonraki süreç içerisinde Hatay’a dair konuşmak isteyenler, bu arşive baktıktan sonra konuşsun diyebiliriz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Hatay, kurtuluş mücadelesini kazanmış ve bağımsız bir devlet olarak hüküm sürmekte iken anayurda katılmayı tercih etmişlerdir.” dedi.

Hatay Milletvekili TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, “Bu güzel eserin ortaya çıkmasında büyük emeği olan hocalarımıza, bende Hatay’ın bir evladı olarak teşekkür ediyorum. Bulunduğumuz mekanda Hatay Devleti Meclisi 3 defa toplandı, 11 ay 20 güncel bir Hatay Devletinin hikayesi var, o hikayeyi bugüne canlandıran çok değerli Milletvekillerimin büyük katkısı ve değerli Valimizin bu işe el atmasıyla bu güzel bina Hatay’ımıza kazandırıldı. Emeği geçen herkese ve Sayın Valimize teşekkür ediyorum. Hatay Devleti Meclisi, 22 Sünni Türk, 9 Arap Alevisi hemşehrimiz, 2 Sünni Arap, 5 Ermeni, 2 Rum-Ortodoks olmak üzere 40 Milletvekilinden oluşuyordu ve Hatay’ın anavatana katılıp katılmamasına dair yapılan oylamada kırkı birden oybirliği ile Hatay’ımızın anavatana katılması kararını aldılar. Hepsini rahmetle anıyorum.” dedi.

Vali Doğan, “Saygı değer Milletvekillerim, Büyükşehir Belediye Başkanım, çok değerli hocalarım, kıymetli hazirun, hepinizi saygıyla selamlıyorum, hoş geldiniz. Bulunduğumuz bu salon Hatay Devleti Milletvekillerinin ruhunun yaşatıldığı ve Hatay Devletinin, Türkiye Cumhuriyetine bağlanmasıyla sevinç havasının yaşandığı mekandır. Ben birkaç cümle Hatay’ın öneminden bahsetmek istiyorum. Geleceği ön görebilmek için, geçmişi ve bugünü iyi bilmek lazım. Geçmişe baktığımızda 1914 yılında bir dünya harbi var ve bu savaşın büyük çoğunluğu da Osmanlı İmparatorluğunun toprakları içerisinde olmuştur. Dönemin yüzölçümüne baktığımızda yaklaşık 5 milyon metrekarelik Osmanlı İmparatorluğunun toprak varlığı var, tabi Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduğunda da 780 bin metrekare civarına düşen bir rakam, ciddi bir kayıpla karşı karşıyayız. Savaş başladığında İngilizlerin ve Fransızların her şeyi hesaplayarak çok iyi bir hazırlık yaptığı vaatlerle iş birlikleri yaptılar ve daha sonrasında da onları sattılar. Fransızlarla yapılan anlaşma neticesinde büyük, küçük bir çok devlet kuruldu ve neticede bugüne baktığımızda coğrafyada kanın durmadığı, göz yaşının dinmediğini görmekteyiz. Hatay stratejik bir konuma sahip Türkiye’nin güneyinde, Suriye ve Irak’ın kuzeyinde oluşturulmak istenen terör koridorunun önüne çekilen bir set gibi durmakta. Bugün PKK terör örgütünün Akdeniz bağlantısı kurulamamış ise bunun tek sebebi Hatay’ın stratejik önemidir. Mustafa Kemal Atatürk, Tayfur Sökmen ve arkadaşları, Hatay’ın stratejik önemini ve anavatana katılması gerektiğini görerek bunun mücadelesini vermişler. Ben o 40 Milletvekiline şükranlarımı sunuyorum. Bugün bu coğrafya da huzur içerisinde insanlarımız bir arada birlikte yaşıyorsa bizim hoşgörümüz sayesinde yaşıyorlar. Her zaman Hatay’ı tüm Ortadoğu coğrafyasına barış için örnek göstermekteyiz. Basın İlan Kurumu çok güzel bir çalışma yaptı, hocalarımız emek verdiler ve güzel bir eser ortaya çıktı. Bende inceledim, dönemin Hatay’ın sosyal, ekonomik, ticari vb. yapılarla ilgili neler yapıldığı, ne kararlar alındığına dair güzel bilgiler vermekte. Ben emeği geçen hocalarımıza, Basın İlan Kurumu Genel Müdürüne şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından program, moderatörlüğünü Cihat Zafer Demirel'in yaptığı panelde Prof. Dr. Zakir Avşar ve Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz’ın, Hatay Devleti Resmi Gazetesi Kitabı'nın ortaya çıkması ve hazırlanması aşaması ile Hatay tarihi hakkında bilgiler sunmasıyla son buldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.