Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhracatta katma değere odaklanan Tayfun Koçak, İKMİB Başkan adayı

Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Başkanı Tayfun Koçak, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) seçimlerinde Başkan adayı olduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2021 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2021 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
flashgazetesi.net
İhracatta katma değere odaklanan Tayfun Koçak, İKMİB Başkan adayı

Koçak, "Alt sektörlerimizle birlikte ortak akıl ile hareket edecek bir vizyonla göreve talibiz. İhracatta birim değerimizi yukarı taşımak öncelikli hedefimiz. Tüm dünyayı potansiyel ihracat pazarı olarak görüyoruz" dedi.

Bu yılın ilk 10 ayında 21 milyar dolara yaklaşan bir ihracat gerçekleştiren kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü, çatı STK'sında nisan ayında yapılacak seçimlere hazırlanıyor. Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Başkanı Tayfun Koçak, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) seçimlerinde Başkan adayı olduğunu açıkladı. Koçak'ın öncelikli hedefleri arasında ihracat birim değerini artırmak ve sektörün sorunlarına kolektif bir anlayışla çözüm aramak var.

"HER ALT SEKTÖRÜN KENDİNE HAS SORUNLARI VAR"

Tayfun Koçak, kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe birçok alt sektörün var olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: “İhracatçılar Birliği'nde iki dönem TİM Delegeliği yaptım. Bir dönem Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım. Hemen hemen üç dönemdir ihracatçılar birliğinde işin içindeyim. Borsalar Birliği'nde Petrol Meclisi üyeliği yapıyorum. Bu bilgi birikimimizi, mevcuttaki bütün sivil toplum örgütlerini kapsayacak şekilde sivil toplum örgütleri temsilcileriyle beraber ihracatı geliştirmek, sektör sorunlarını ekibimizle birlikte çözümlemek için bu yola çıktık. İKMİB çatısı altında büyük önem arz eden birçok alt sektörümüz var. Plastik, mineral yağlar, mineral yakıtlar, kozmetik, gübre ve sabun gibi geniş bir yelpazeye sahibiz. Her sektörün kendine has sorunları var. Sadece kuracağımız Yönetim Kurulu Üyeleri ile değil, 51 kişilik genişletilmiş Yönetim Kurulu ile hemen her sektörden temsilci alıp ortak akılla hem ihracatı geliştirmek hem de kilogram bazında değeri artırmayı hedefliyoruz.”

"İHRACATTA 'HAMALLIK' DÖNEMİ SONA ERECEK"

Türkiye'nin özellikle ihracatta büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken İKMİB Başkan adayı Koçak, "Ülkemiz lojistik olarak çok iyi bir konumda. Çin kaynaklı tedarik zinciri bozulmuş durumda. Türkiye'ye karşı büyük bir ilgi var.  Bu ilgiyi kaçırmamamız lazım. Dolayısıyla gidebildiğimiz en uzaktaki Güney Amerika olsun, Afrika'nın en küçük ülkesi olsun ya da Avustralya olsun. Bu bölgelere daha fazla ihracat yapmalıyız. Alternatif dış pazar potansiyeli olan bütün ülkelerle ilgili ciddi bir çalışma yapmayı düşünüyorum. Yurt dışına ihracat yapıyoruz ancak kilogram başına ortalama fiyatımızı yükseltmemiz lazım. Tabiri caizse hamallık yapmamamız lazım. Özel dış ürünlere yönelmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"İTHAL GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞMELİ"

İhracatçının her zaman istikrarlı kurdan yana olduğunu söyleyen Tayfun Koçak, "Özellikle madeni yağda yüzde 70’in üzerinde ithal girdi söz konusu. Yerli ve milli üretim vizyonu kapsamında ülkemizde bu gibi ürünleri üretebilir miyiz sorusunun yanıtını arıyoruz. Üretirsek hem ithalatın önünü kesmiş olacağız hem de yerlileşme ve millileşme projesinde maliyeti azaltacağız. Uzun vadede belki de bunu diğer ülkelerin savunma sanayine ihraç edebileceğiz. Bu potansiyel bütün sektörler için var." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.