Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İl Sağlık Müdürü Hambolat’tan Dünya Kalp Günü mesajı

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2022 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2022 16:09
Kaynak: Haber Merkezi
flashgazetesi.net
İl Sağlık Müdürü Hambolat’tan Dünya Kalp Günü mesajı

Hambolat mesajında şu ifadelere yer verdi;

‘‘Tüm dünyada yılda 17 milyon kişi yaşamını kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerden kaybetmektedir. Türkiye'deki toplam ölümlerin %86’sından Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) sorumludur. Kalp ve damar hastalıkları (KDH), bir numaralı ölüm nedenidir. Bulaşıcı olmayan hastalıklarının %47'si KDH’dan kaynaklanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmektedir.

Değiştirilebilir Risk Faktörleri

Sigara kullanımı Sağlıksız beslenme Fiziksel aktivitenin az olması Alkol kullanımı Hipertansiyon Obezite Diyabet LDL yüksekliği/HDL düşüklüğü/Trigliserit yüksekliği

Risk faktörlerinin bir arada görülmesi ise bireyin riskini katlayarak artırmaktadır.   Bu nedenle 40 yaş ve üstündeki bireyler aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kardiyovasküler risk değerlendirmesini yaptırabilirler. Risk değerlendirmesinde 10 yıl içinde bazı kalp damar hastalıklarından ölüme ilişkin risk hesaplanmaktadır. Hesaplama sonrasında yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verilmekte, risk durumuna göre gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerinden destek alınması sağlanmakta, daha ileri tetkik ve tedavi planı için ise uzman hekime yönlendirilmektedir.

Aile hekimlerimiz tarafından yapılan tarama ve izlemler ile; hastalık riski olan bireylerin tespit edilmeleri, danışmanlık verilerek takip edilmeleri, kronik hastalığı olan bireylerin  sorun yaşamadan hayatlarını idame ettirmeleri ve yaşam kalitelerin arttırmaları hedeflenmektedir.’’ İfadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.