Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şimşek: Erken Teşhis Tedaviyi Kolaylaştırıyor

Gözün içindeki doğal merceğin saydamlığını yitirip, bulanıklaşmasıyla kataraktın oluştuğunu söyleyen İskenderun Batıgöz Cerrahi Tıp Merkezi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Firaz Şimşek, erken teşhisin tedaviyi kolaylaştırdığına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2021 18:55
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2021 12:09
Kaynak: Haber Merkezi
flashgazetesi.net
Şimşek: Erken Teşhis Tedaviyi Kolaylaştırıyor

İnsanların bilinçsiz, düzensiz ve doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmasının yanlış olduğunu vurgulayan Op. Dr. Firaz Şimşek, özellikle yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan kataraktın, tedavi yöntemlerine ilişkin bilgi verdi.

Herkesin katarakt ameliyatı olabileceğini belirten Dr. Şimşek, “Kataraktın çaresi ameliyat, erken teşhisle oluşması engellenemez. Ama tedaviye geç kalındığı zamanda ameliyat sırasında problemler olabiliyor. O nedenle uygun zamanda müdahale edilmesi, ameliyatın sorunsuz geçmesini sağlıyor. Katarak göz merceğinin yaşlanmasıyla ortaya çıkar. Eğer gözünüz bulanık görmeye başladıysa hiç beklemeden doktora gidin. Ne olduğuna dair teşhisi doktor koysun. Eğer kişide katarakt varsa tedavi yöntemini ve ne yapması gerektiğini anlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

Teknolojinin gelişmesiyle tedavi yöntemlerinin değiştiğini söyleyen Dr. Firaz Şimşek, “Şimdi katarakt ameliyatları 5-10 dakika sürüyor. Teknoloji ilerledi, iğne bile yapmıyoruz, sadece damla damlatıyoruz. Hiç can acıması yok, yalnızca dokunduğumuzu hissediyorlar. Cerrahi zamanı görme düzeyi, görsel şikayetlerin olup olmaması ve diğer göz hastalıklarının varlığı birlikte değerlendirilerek belirlenir. Cerrahinin görsel sonuçları her hastada farklı olmakla birlikte cerrahi öncesi yapılan ayrıntılı değerlendirmede ortaya çıkmaktadır. Görme fonksiyonunda yer alan tüm bileşenlerin (göz numaraları, kornea, retina, göz içi sıvı-vitreus, göz siniri-optik sinir, görme yolları ve beyindeki görme merkezi) sağlık durumu görme düzeyi ve kalitesini etkilemektedir. Cerrahi ile kataraktın alınması sonrası göz içine yerleştirilen mercek(lens) seçimi de önem arz etmektedir. Her göz içi merceğinin sağladığı avantajlar olmakla birlikte beraberinde de bazı dezavantajlar da olmaktadır. Yapay göz içi merceklerden hiçbirinin sağlıklı gençte bulunan doğal mercek gibi mükemmel uzak, orta ve yakın görme sağlamayacağı unutulmamalıdır. Burada önemli olan hastaya en verimli olacak yapay göz içi merceğini sunmaktır. Optik biometri, kornea topografisi, pupillometri (göz bebeği çap hesaplaması), optik koherens tomografi gibi yüksek teknolojik cihaz verileri ile muayene bulgularını analiz etmek önemlidir. Her hastanın hatta her gözün cerrahi sonrası görsel performansı aynı olmayabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla doktorunuza başkalarının görsel performansını örnek vererek aynı beklenti içinde olmayınız. Her hasta özel olmakla birlikte her göz de kendi içinde özeldir ve farklı olabilmektedir. Sihirli değnek varmışçasına yüksek beklentiler ile başvuran hastalardan ricam elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığımızı unutmamalarıdır.’’ diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.