Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yanlış Maske Kullanımı Göz Kuruluğunu Tetikliyor!

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Alper GÜLÜCÜ, Koronavirüs’e karşı en büyük koruyucu, maskelerin yanlış kullanımı hakkında uyarıyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2021 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2021 16:07
Kaynak: Haber Merkezi
flashgazetesi.net
Yanlış Maske Kullanımı Göz Kuruluğunu Tetikliyor!

Yanlış maske kullanımının göz kuruluğunu tetiklediğine değinen Op. Dr. Alper GÜLÜCÜ, ‘’ Maskeler, havanın dışarıya yayılmasını önemli ölçüde azaltır. Bununla birlikte, solunan havanın yine de dağılması gerekir. Maske burun üzerine gevşek bir şekilde oturduğunda, muhtemel yol göze doğrudur. Bu, göz yüzeyinde gözyaşı filminin buharlaşmasını hızlandıran koşullar yaratarak göz yüzeyinde kurumaya ve rahatsızlığa neden olur. Günün büyük bölümünü maskeyle geçirmek zorunda olanlarda göz kızarıklığı, batma, yanma, bulanık görme, yabancı cisim hissi gibi belirtiler görülebilir’’ dedi.

Söz konusu göz kuruluğu şikâyetlerinin en önemli sebebi olarak, ağız ve burundan çıkan havanın maske altından gözlere ulaşarak göz yüzeyindeki koruyucu gözyaşı film tabakasını hızla buharlaştırması olduğunun altını çizen Op. Dr. Alper GÜLÜCÜ; çok sıkı maskelerinde, alt göz kapağının aşağı doğru çekilmesine neden olduğunu bununda mekanik olarak göz kapaklarının iyi kapanmasını engellediğini belirtti.

Maske Burun Üstüne İyice Oturmalı

Göz kuruluğu riskine karşı burun üzerine oturan telli maske kullanımının önemine dikkat çeken Op. Dr. Alper GÜLÜCÜ, "Maske içinde sıkışan havanın gözlere doğru akımını engellemek için, buruna sıkıca oturan ve burnun şeklini alan kaliteli maskeler kullanılmalıdır. " şeklinde uyardı.

Göz Kuruluğu Hangi Testlerle Anlaşılır?

Rutin bir göz muayenesinde göz kuruluğu rahatlıkla anlaşılabildiğini belirten Op. Dr. Alper GÜLÜCÜ, ‘’göz kuruluğunun hangi tipte olduğu ve tedavi planının neye göre belirleneceği mutlaka ek testlerle değerlendirilmelidir. Çok daha sık gördüğümüz buharlaşmaya bağlı göz kuruluğunda; kirpik dibi iltihabını mutlaka araştırmak, görüntülemek ve buna yönelik tedavilerin planlanması da gerekir’’ dedi.

Devam Eden Şikâyetlerde Muayene Şart

Op. Dr. Alper GÜLÜCÜ sözlerini şu şekilde tamamladı, ‘’Gün içinde bulanık görme, göz yorgunluğu, gözlerde yanma, batma, yabancı cisim hissi ve kızarıklık göz kuruluğunun ciddi belirtileridir. Bu gibi devam eden şikayetlerde mutlaka göz doktoruna başvurulmalıdır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.