
Daha sonra söz alan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, patent ve marka konusunda kısa değerlendirmeler yaptı ve Türkiye’deki üniversitelerin mevcut patent ve marka durumuna değindikten sonra; “İSTE’yi uzun süredir takip ediyorum. Teknoloji geliştirmeye odaklanan bir üniversite olduğunu ve bu konuda önemli adımlar attığını gözlemliyorum. Senato’da bu konuların konuşuluyor olması zaten bunun en büyük göstergesi. İSTE, 29 adet marka başvurusu ile Türkiye’deki üniversiteler arasında iyi bir sıralamaya sahip. Genç bir üniversite olmasına rağmen patent başvuruları sayısı ile adını başarılı üniversiteler arasına yazdırdı. Teknik bir üniversite olması nedeniyle patent yoğunluğu mühendislik alanında. İSTE’nin onaylanmış 7 adet patent başvurusu bulunmaktadır. Başvuru süreci devam eden patentlerin de değerlendirme süreçleri devam etmektedir. 2019 yılında, ilki 2017 yılında yapılan ‘Patentle Türkiye’ isimli bir yarışma düzenlenecektir. İSTE’li öğrencilerden en az 25 başvuru bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu’nun İskenderun’daki Bilgilendirme Bürosu olarak çalışan İSTE-TTO’da (İskenderun Teknik Üniversitesi - Teknoloji Transfer Ofisi) ise Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Uzmanı Serkan Özkan tarafından öğretim elemanlarına yönelik olarak yarım günlük “Patent Randevu Sistemi” etkinliği gerçekleştirildi. Bu sistemde; her bir öğretim üyesi için yarım saatlik bir zaman dilimi ayrıldı ve patentleme süreçleri uygulamalı olarak çalışılarak; süreci en doğru şekilde yürütebilmeleri için genel sınai mülkiyet konuları (patent, marka, tasarım nedir? vb.), patent başvuru hazırlama, patent başvuru süreci, patent veri tabanlarında patent araştırması, patent maliyetleri/teşvikleri ve merak edilen diğer konularda bilgi verildi.
Etkinlikler sonunda; İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’a, İSTE’yi ziyaretleri anısına dikilen ağacın dikim sertifikası ile plaket takdim edildi.