Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Taze kayısı üretimi ve ihracatı Mut’ta masaya yatırıldı

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının 963,4 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2024 13:35
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2024 13:35
Kaynak: Haber Merkezi
flashgazetesi.net
Taze kayısı üretimi ve ihracatı Mut’ta masaya yatırıldı

2024 yılı Ocak-Mart ayları arasında Türk yaş meyve sebze sektörünün yüzde 3 oranında ihracat artışı sağladığını belirten Başkan Ferhat Gürüz, bu dönemde en yüksek değerlere ulaşılan ülkelerin Rusya, Irak ve Romanya olduğunu bildirdi. Başkan Ferhat Gürüz, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak yılın ilk çeyreğinde yüzde 8 artışla 475,8 milyon dolara imza attıklarını ve Türkiye geneli sektör ihracatından yüzde 49 pay aldıklarını vurguladı.

Taze kayısı üretimi ve ihracatı Mut’ta masaya yatırıldı Türk yaş meyve sebze sektörünün koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin hem üretim hem de ihracat kulvarında yaşanan sorunlara etkin çözümler sağlamak amacıyla çok yönlü çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, ilgili kamu kurumları ve sektör paydaşlarıyla uyum içinde önemli faaliyetler gerçekleştirdiklerini söyledi. Turfanda kayısı üretiminde söz sahibi olan Mersin’in Mut ilçesinde Taze Kayısı Üretim ve İhracatını Değerlendirme Toplantısı’nı organize ettiklerini kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, bu etkinlikte Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar ile bölge üreticilerini bir araya getirdiklerini ve istişarelerde bulunduklarını belirtti. Türkiye’nin geçen yıl 87 bin 35 ton taze kayısı ihracatından 58,4 milyon dolar döviz geliri sağladığını, bu performansa Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin yüzde 57,9 oranında destek verdiğini dile getiren Başkan Ferhat Gürüz, katma değeri yüksek meyvenin üretiminden hasadına, nakliyesinden paketlemesine ve pazarlanmasına kadar olan sürecin daha başarılı gerçekleşmesini sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Başkan Gürüz, kayısı hasadında dikkat edilecek hususları dile getirdi Kayısı üreticilerine seslenen Başkan Ferhat Gürüz, “Çağla zamanı meyvenin irisi ufağı belli olunca seyreltilmesi, sadece ağacın büyüteceği meyvenin bırakılması gerekiyor. Hasat yapılırken küçük, 7-8 kiloluk darbe emen sepetlerin kullanılması önem taşıyor. Kasaların da 12-13 kilogram ağırlığı geçmemesi gerekiyor. Toplanan ürünlerin aynı gün içinde işletmeciye iletilmesi ve 24 saat içinde paketlenip, şoklanması gerekiyor. Üreticilerimizin meyveleri yeterli olgunluğa geldiğinde hasat etmesi büyük önem taşıyor. Toplama yapılırken yumuşak ürünün kesinlikle kasaya girmemesi, meyve suyu firmalarına gönderilmesi gerekiyor. Ürün olarak rengin kırmızı, brix seviyesinin orta-yüksek, lezzetli ürünler yetiştirilmesi önem arz ediyor. Üreticilerimizin ihracat pazarlarında rağbet gören Colarado, Nestor, Flopria, Pricia, Nelson, Aldeniz (Orange Ruby) ve Bolero gibi çeşitlere yönelmesi gerekiyor.” dedi.

“Danışman Ziraat Mühendisleri Eğitimi düzenledik” Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreterliği’nde de sektörün geleceğine yön veren faaliyetlere devam ettiklerini kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, “Sektörümüzün en önemli pazarı olan Rusya’ya yönelik ihracatla ilgili sorunlarına ilişkin Danışman Ziraat Mühendisleri Eğitimi düzenledik. Mersin Zirai Karantina Müdürlüğü ile iş birliği içinde gerçekleştirdiğimiz bu eğitimde, Rusya’ya yaptığımız ihracatta prosedürler, ihracat uygulama talimatı, bitki sağlığı kontrolleri, üretici kayıt defteri ve form düzenlenmesi, analiz uygulamaları, ürünlerin bildirimine konu olan organizmaların kontrolü ve ürün hazırlama başlıkları işlendi. Mart ayının ikinci yarısında da Yönetim Kurulu olarak ihracatçı

firmalarımızla bir araya gelerek güncel sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirdiğimiz istişare toplantımızı gerçekleştirdik.” diye konuştu.

Yılın ilk çeyreğinde yıldız pazar Irak Türk yaş meyve ve sebze sektörünün yılın ilk çeyreğindeki ihracat performansını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Ferhat Gürüz, şöyle konuştu: “Mart ayında 277 milyon 461 bin dolar ihracat gerçekleştiren sektörümüz, yılın ilk çeyreğinde 963 milyon 431 bin dolar değere ulaştı. Ocak-Mart ayları arasında 1 milyon 382 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren sektörümüzün en fazla ihraç ettiği ürünler mandalina, domates ve limon oldu. Bu dönemde 227,4 milyon dolarlık mandalina, 167 milyon dolarlık domates ve 108 milyon dolarlık limon ihraç ettik. Yılın ilk çeyreğinde yaş meyve sebze ihracatımızda en büyük pazarlarımız Rusya, Irak ve Romanya oldu. Rusya’ya 216,9 milyon dolar, Irak’a 108,1 milyon dolar, Romanya’ya 93,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışları Irak, Suriye, Bosna-Hersek ve Gürcistan pazarlarında elde ettik. Irak’a ihracatımızı yüzde 346 oranında artırma başarısı gösterdik.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.