Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AKİB, FAS, İTALYA VE ROMANYA PAZARLARINDA İHRACAT HACMİNİ ÜÇ HANELİ ARTIRDI

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) Kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9 artışla 1 milyar 593 milyon dolara ulaştı. Yılın 11’inci ayında en yüksek ihracat değerlerini Hollanda, İtalya ve Irak pazarlarında elde eden AKİB, Fas, İtalya ve Romanya pazarlarında ihracat hacmini üç haneli artırdı.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2023 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.flashgazetesi.net/
AKİB, FAS, İTALYA VE ROMANYA PAZARLARINDA İHRACAT HACMİNİ ÜÇ HANELİ ARTIRDI

AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, kasım ayında Türkiye’nin 23 milyar dolarlık ihracatına Akdeniz bölgesinin yüzde 8 oranında destek verdiğini belirtti. Başkan Kılıçer, “Çiftçilerimiz, sanayicilerimiz, ihracatçılarımız ve tüm paydaşlarımız büyük bir özveriyle çalışarak her koşulda ülke ekonomimize katma değer kazandırmaya devam ediyor. Hepsini yürekten kutluyor, teşekkür ediyorum.” dedi. Merkez Bankası’nın ihracat ve döviz getirici hizmetler reeskont kredilerinde toplam faiz maliyetine üst sınır getirerek iskonto oranını azami yüzde 25,93 oranında sabit tutmasının, ihracatçı firmaların finansmana erişim konusunda yaşanan sıkıntıların çözümü için önemli bir hamle olduğunu belirten Başkan Kılıçer, ekonomi yönetiminin Orta Vadeli Program’da yer alan adımlarını önemsediklerini ve yakından takip ettiklerini söyledi.

“Üretim, istihdam ve ihracata dayalı büyümenin desteklenmesi çok önemli” Dış ticaret ekosisteminin ihtiyaçlarına dönük yeni adımların atılmasıyla ihracat pazarlarında yaşadıkları kayıpları daha hızlı telafi etme imkânı bulacaklarını vurgulayan Başkan Kılıçer, “Parasal sıkılaştırma ve enflasyonla mücadele devam ederken, Orta Vadeli Program'da yer aldığı gibi üretimin, istihdamın ve ihracata dayalı büyümenin artarak desteklenmesi büyük önem taşıyor. Ancak bu sayede normal piyasa koşullarına ulaşmamızı biraz daha öne alabiliriz. Ekonomi yönetiminin kararlı duruşu, istikrar vurgusu ve rasyonel politikaları umut verici.” diye konuştu. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, enflasyon kur makasının daraltılması, enflasyon faiz dengesinin sağlanması ve finansmana erişimin kolaylaştırılmasıyla ihracatçı firmaların küresel arenada rekabetçiliğinin güçleneceğini vurgulayan Başkan Kılıçer, “Salgınlara, savaşlara, hammadde ve enerji krizlerine rağmen AKİB ihracat ailemiz, dünyanın her köşesinde var olma ve Türkiye’ye döviz kazandırma seferberliğine devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümünde ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşması için en güçlü desteği vermenin gayretini gösteriyoruz.” dedi.

“Kasımda en fazla ihracatı kimya, demir-çelik, yaş meyve sebze sektörlerinde gerçekleştirdik” AKİB’in kasım ayı ihracatını bağlı Birliklere göre değerlendiren Başkan Kılıçer, şunları söyledi: “Kasım ayında en fazla ihracatı kimya, demir-çelik, yaş meyve sebze sektörlerinde elde ettik. Söz konusu dönemde Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 62 artışla 587,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz 284,2 milyon dolar değer ile ikinci, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 206,1 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Yine kasım ayında Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 190,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 104,5 milyon dolarlık, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 99,5 milyon dolarlık, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 30,9 milyon dolarlık, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 30,5 milyon dolarlık ihracata değerine ulaştı.”

“Hollanda, İtalya ve Irak, en fazla ihracat yaptığımız ülkeler” İhracat ana pazarları Avrupa Birliği, Orta Doğu ve Afrika ülkeleri olan AKİB’in kasım ayında en fazla dış satımı Hollanda, İtalya ve Irak’a gerçekleştirdiğini bildiren AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, şöyle devam etti: “AKİB olarak kasım ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde yüzde 21 artış ve 164,3 milyon dolar değer ile Hollanda birinci sırada yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 183 artış ve 121,5 milyon dolar değer ile İtalya ikinci sırada, yüzde 14 azalış ve 117,6 milyon dolar değer ile Irak üçüncü sırada takip etti. Kasım ayında İhracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkeleri incelediğimizde Fas, İtalya ve Romanya pazarları öne çıktı. Bu dönemde Fas’a yüzde 300 artışla 67 milyon dolarlık, İtalya’ya yüzde 183 artışla 121,5 milyon dolarlık, Romanya’ya yüzde 128 artışla 86,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik.” AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, AKİB’in son 12 aylık ihracatının ise 16 milyar dolar düzeyine ulaştığını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.